13 Οκτωβρίου 2008

Εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Συναδέλφισσες/ - οι,
Σύµφωνα µε την απόφαση της τακτικής Γ.Σ. του κλάδου (28.06.08), το ∆.Σ. της ΟΛΜΕ διαµόρφωσε την εισήγηση – πρότασή του την οποία θέτουµε στην κρίση των µελών των ΕΛΜΕ, για να αποφασίσουν, στις Γενικές Συνελεύσεις. Ύστερα από τέσσερις περίπου µήνες (Ιούνιος 2008) τα δεδοµένα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονοµικής και εκπαιδευτικής συγκυρίας, όχι µόνο δεν καθιστούν ανεπίκαιρη την παραπάνω απόφασή µας για απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου µε χαρακτηριστικά διάρκειας, έντασης και προοπτικής, αλλά την επιβάλλουν, ως αναπόφευκτη και µόνη επιλογή µας, την αποφασιστική σύγκρουσή µας µε την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτιική πολιτική της κυβέρνησης.


ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Με βάση την απόφαση της τακτικής Γ.Σ. της 28.6.08 τα αιτήµατα των κινητοποιήσεών µας για την τρέχουσα συνδικαλιστική χρονιά είναι τα παρακάτω:

  • Άµεση αύξηση των δηµόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ τουλάχιστον
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς µισθούς µας, µε αφετηρία τα 1.400 ευρώ συνολικές καθαρές αποδοχές στον νεοδιόριστο. ∆ιπλασιασµός της ωριαίας αποζηµίωσης και σύνδεσή της µε τις συνολικές αποδοχές των εκπαιδευτικών. Άµεση καταβολή του επιδόµατος των 176 ευρώ και του συνόλου των αναδροµικών. Άµεση καταβολή όλων των δεδουλευµένων.
  • ∆ηµόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγµατικά δωρεάν Εκπαίδευση, µε προοπτική το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Υλοποίηση της πρότασης της ΟΛΜΕ για τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Μεταλυκειακό Έτος Ειδίκευσης.
  • Κατάργηση του Ν. 3475/06 για την τεχνική εκπαίδευση και εφαρµογή της µεταβατικής πρότασης της ΟΛΜΕ για τοµείς, ειδικότητες στα ΕΠΑΛ κ.λπ. Καµιά κατάργηση σχολικής µονάδας, διασφάλιση της µόνιµης εργασίας όλων των εκπαιδευτικών. Υπαγωγή των σχολών ΤΕΕ άλλων Υπουργείων στο ΥΠΕΠΘ.
  • Κατάργηση της βάσης του 10.
  • Όχι στην αποκέντρωση και συγκεκριµένα στην υπαγωγή των σχολικών µονάδων στους δήµους.
  • Όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών
  • Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας. Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόµοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά») και επιστροφή όλων των οφειλόµενων στα ασφαλιστικά ταµεία.
  • Κατάργηση του ν. 3467/06 για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης και κατάρτιση και ψήφιση νέου, αντικειµενικού, αξιοκρατικού, αξιόπιστου.
  • Καθιέρωση ετήσιας επιµόρφωσης των εκπαιδευτικών µε απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
  • Να µην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήµια. Μη εφαρµογή της οδηγίας 36/2005. Κατάργηση του νόµου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών.

Ως αιτήµατα αιχµής προτείνουµε τα εξής:

  • Άµεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους µισθούς µας. 1.400 € καθαρά στο νεοδιόριστο και αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα µισθολογικά κλιµάκια.
  • Πλήρη σύνταξη µε 30 χρόνια εργασίας.
  • Σταθερή και µόνιµη εργασία στην εκπαίδευση – Κλαδική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (για όλα τα εργασιακά ζητήµατα και τις υπηρεσιακές µεταβολές).
  • ∆ηµόσια 12χρονη υποχρεωτική και πραγµατικά δωρεάν εκπαίδευση – Καµία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισµό για µόρφωση και εκπαίδευση των µαθητών /-τριών. (25 µαθητές στο τµήµα, 20 στις κατευθύνσεις και στην ΤΕΕ, 10 µαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια).
  • Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ).
  • Να καταργηθεί ο κλειστός αριθµός εισακτέων για την πρόσβαση στην τριτοβάθµια Εκπαίδευση και η βάση του «10». - Να ανοίξουν τα Πανεπιστήµια σε όλα τα παιδιά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ∆ΡΑΣΗΣ

Συνάδελφοι / - ισσες,

Η µεγάλη πορεία των εκπαιδευτικών προς την επίλυση των προβληµάτων τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο στην «έξοδο προς το λαό» οφείλουµε να αποτιµήσουµε το θετικό φορτίο όλων των αγώνων του κλάδου µας, αυτών που κατοχύρωσαν το ωράριο, τη δηµοκρατία στο σχολείο, την παιδαγωγική ελευθερία, τη µονιµότητα, τη σταθερή εργασία για την πλειονότητα του εκπαιδευτικού κόσµου.

Ξεκινάµε πάλι! Συναισθανόµενοι τις ανάγκες των µαθητών µας, τις αγωνίες του κόσµου της εργασίας, τα µεγάλα προτάγµατά µας, τις δικές µας ανάγκες και της κοινωνίας, που επιζητεί έναν εκπαιδευτικό ο οποίος µορφώνει.

Η υπόθεση του αγώνα είναι υπόθεση όλων µας. Οι άνθρωποι οι οποίοι διδάσκουν τα νιάτα της πατρίδας µας σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, δεν συµβιβάζονται µε την παραίτηση που οδηγεί στην ήττα. ∆εν διεκδικούµε τίποτα λιγότερο από ένα σχολείο ανοιχτό στα παιδιά και στη γνώση, τίποτα λιγότερο από την ανάγκη να ζούµε αξιοπρεπώς από το µισθό µας.

Η κυβέρνηση και οι διατεταγµένες υπηρεσίες θα µας πουν πως πρέπει να σφίξουµε το ζωνάρι λόγω της πολιτικής και οικονοµικής κρίσης. ∆ιόλου δε συµµεριζόµαστε αυτά τα σαθρά επιχειρήµατα. ∆εν είµαστε τµήµα του προβλήµατος. Οι εργαζόµενοι δεν χρωστούν τίποτε στο κεφάλαιο.

Οι εργαζόµενοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα από τους αγώνες. ∆εν είµαστε οµοτράπεζοι και συνένοχοι στα µεγάλα φαγοπότια των «golden boys», των τραπεζιτών και των κοινωνικών παρασίτων. Ως κλάδος στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει µε ιδιαίτερη έµφαση να υπογραµµίσουµε την απαίτησή µας, όλα τα κόµµατα, να τοποθετηθούν µε απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια στις διεκδικήσεις µας, που συνδέονται ευθέως µε τη θετική προοπτική της δηµόσιας εκπαίδευσης και τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών.

Είναι η ώρα να πούµε όλοι το µεγάλο ΝΑΙ ή το µεγάλο ΟΧΙ σε µια µεγάλη και θετική πρόκληση. Εµείς σας ζητούµε να στηρίξετε την πρότασή µας µε τη µαζική παρουσία σας στις Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να επιτύχουµε τη µεγαλύτερη δυνατή συσπείρωσή µας σε µια κρίσιµης σηµασίας αναµέτρηση. Αυτή η αναµέτρηση πρέπει να είναι νικηφόρα για το δηµόσιο σχολείο, για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης και για τους νέους µας, για τη θετική προοπτική του λαού µας.

Προτείνουµε:

Την πραγµατοποίηση απεργίας διαρκείας από την 1η ∆εκέµβρη 2008 µε τη µορφή των 5νθήµερων επαναλαµβανόµενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και για την αποτελεσµατικότερη προετοιµασία του αγώνα µας, ενδεικτικά προτείνουµε:

  • πρωτοβουλίες για ένα ισχυρό πανεκπαιδευτικό –κοινωνικό µέτωπο, στο σχολείο, στη γειτονιά, στις πόλεις και στα χωριά,
  • πρωτοβουλίες για την ενηµέρωση των συνδικάτων και των µαζικών φορέων,
  • τα πρωτοβάθµια σωµατεία και τους συλλόγους των σχολείων µας σε συνεργασία µε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να πάρουν όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα συµβάλουν στη θετική έκβαση τους αγώνα µας,
  • απευθυνόµαστε ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους η ουσιαστική και µαζική συµµετοχή των οποίων θα αποτελέσει ένα ισχυρό στοιχείο δυναµικής συνέχειας και αυτοπεποίθησης του κλάδου!

Στο πλευρό µας θα είναι οι συνάδελφοι της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης! Για πρώτη φορά, τα δύο συνδικάτα, ΟΛΜΕ και ∆ΟΕ, σχεδιάζουν από κοινού, συσκέπτονται, ανοίγουν κοινούς δρόµους αγώνα.

Πότε, αν όχι τώρα; Ποιοι, αν όχι εµείς;

Η σιωπή δεν µας ταιριάζει. Η οργή δεν µας αρκεί.

Με εµπιστοσύνη στις δυνάµεις µας. Πίστη στο δίκιο. Με περηφάνεια για το έργο µας.

Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα γίνει στην Αθήνα, στις 25.10.08 στις 10 π.µ

Δεν υπάρχουν σχόλια: