05 Νοεμβρίου 2008

Αρίβεια, κρίση, ασφαλιστικό...

Όταν η κρίση τους σου χτυπάει την πόρτα...
Συσπειρώσου στο σωματείο σου!

Μέρα με τη μέρα όλοι παραδέχονται ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί. Όχι ότι τα τελευταία χρόνια δεν βιώνουμε την ακρίβεια, την καθήλωση των μισθών, την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη του δημόσιου σχολέιου. Τώρα όμως από αναλυτές μέχρι οικονομικούς παράγοντες συμφωνούν ότι έρχονται τα χειρότερα.

Η κυβέρνηση δε φαίνεται να αλλάζει πορεία. Συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο, καταστρεπτικό δρόμο. Χαρίζει 28 δις στις τράπεζες, για την εγγύηση των τραπεζιτών όχι όμως των καταθέσεων! Αυτά τα 28 δις είναι κατά 3,5 δις ευρώ μεγαλύτερο ποσό από το σύνολο των μισθών και των συντάξεων που πληρώνει το δημόσιο. Είναι κατά 3 δις ευρώ υψηλότερο ποσό από το αθροιστικό κονδύλι του προϋπολογισμού για Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Πόσο αντέχουν πια τα επιχειρήματα ότι δε δίνονται αυξήσεις στους μισθούς γιατί δεν αντέχει η οικονομία; Πόσο αντέχουν οι ισχυρισμοί ότι δεν υπάρχουν λεφτά για καλύτερα σχολεία με περισσότερους καθηγητές, με λιγότερους μαθητές ανά τάξη;

Συνάδελφοι, Το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων Καταρρέει!

Εξ αιτίας των πολιτικών που άσκησαν οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα το οδήγησαν στη χρεοκοπία και την αδυναμία να καταβάλει το ΕΦΑΠΑΞ σε 13.795 εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση εδώ και 18 μήνες. Για να δοθεί το ΕΦΑΠΑΞ στις αιτήσεις που εκκρεμούν απαιτούνται περίπου 593.185.000. ευρώ. Το ταμείο έχει σε μετρητά 38.965.920. ευρώ και σε ομόλογα 62.769.414 ευρώ. Σύνολο 101.734.384.00 ευρώ, (αποτίμηση στοιχείων 7/10/2008) και αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ.

Η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει χρήματα στο ταμείο από τον προϋπολογισμό και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του. Επιχειρεί με μπαλώματα να κλείσει τρύπες, ενοποιώντας υγιή με ελλειμματικά ταμεία για να καλύψει προσωρινά το έλλειμμα!!!

Είναι ώρα δράσης!

Η πρόσφατη εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ έπεσε στο κενό, γιατί δεν εξασφάλιζε καμία προϋπόθεση για ουσιαστικό αγώνα με ουσιαστικά αιτήματα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτωθούμε την κρίση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά από τις ηγεσίες αν δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη βάση, στις ΕΛΜΕ, στους συλλόγους. Αυτο είναι ένα πρώτο συμπέρασμα.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται συγχύσεις για τα αιτήματα. Είναι ουτοπικό και επικίνδυνο να προβάλλεται η άποψη ότι σε τέτοιο περιβάλλον θα κερδίσουμε «κάτι, μόνοι μας, σαν κλάδος». Ή θα ενωθούμε όλοι οι εργαζομενοι και όλος ο λαός ενάντια στους κλεπτοκράτες ή θα συνεχίσουν ανενόχλητοι. Και επειδή υπάρχουν συζητήσεις για τα στοιχειωμένα 176 €, χρειάζεται προσοχή. Είναι διαλυτικό αυτή τη στιγμή, να περιμένουμε από δικηγόρους και προσφυγές να σπάσουμε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να μας φορτώσει την κρίση! Μόνο ο ενωτικός, αποφασιστικός αγώνας όλων των εργαζομένων μπορεί να φοβίσει την κυβέρνηση! Μόνο η αγωνιστική συσπείρωση των εκπαιδευτικών γύρω από το συνδικάτο τους μπορεί να εκμεταλλευτεί και την όποια «προσφυγή». Και δυστυχώς η τελευταία εικόνα με τις 12 στις 78 ΕΛΜΕ (οι 6 μάλιστα με αποφάσεις ΔΣ) να συσπειρώνονται γύρω από τις «φαεινές» του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μόνο εικόνα συσπείρωσης δεν δείχνουν...

Εμείς σαν Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών – Παρέμβαση επαναφέρουμε την πρόταση που θέσαμε στην τελευταία Γενική Συνέλευση: Μην καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη βάση που να πιέσουν την κορυφή και βασικά να απευθυνθούν στην κοινωνία. Άμεσο κάλεσμα της ΕΛΜΕΡ προς τις άλλες ΕΛΜΕ της Κρήτης (καταρχήν) για παγκρήτια κινητοποίηση μέσα στο Νοέμβρη με 3ωρες στάσεις εργασίας για:
  • Να σπάσει ο προϋπολογισμός του 3% - Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Λεφτά για την παιδεία – να χτιστούν νέα σχολεία, λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, να χτυπηθεί η παραπαιδεία!
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας και της φτώχειας. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας – ουσιαστικές αυξήσεις – όχι στην επιδοματική πολιτική. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης – διατίμηση και επιβολή πλαφόν στις τιμές των προϊόντων. Μείωση των τιμολογίων ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ κλπ.
  • Κάτω τα χέρια από τα ταμεία! Η κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα και να εγγυηθεί τις συντάξεις και το εφάπαξ. Να κατατεθούν τ’ αποθεματικά των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Έξω τα αποθεματικά από το χρηματιστηριακό τζόγο.

5/11/2008
Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών - Παρέμβαση

Δεν υπάρχουν σχόλια: