17 Φεβρουαρίου 2009

Για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα: Κάλεσμα για συντονισμό και δράση

Κάλεσμα

Προς την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, όλες τις ΕΛΜΕ και τους διδασκαλικούς συλλόγους

Το τελευταίο διάστημα για άλλη μια φορά ο χώρος της εκπαίδευσης τραβάει την προσοχή της δημόσιας συζήτησης. Αυτή τη φορά η αφορμή είναι το εξεταστικό σύστημα και η επιλογή της κυβέρνησης να το ανοίξει και να καλέσει σε «διάλογο». Και ενώ αυτή η διαδικασία φαίνεται να τραβάει σε μάκρος και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί να κυριαρχούν της θέλησης για επίλυση των προβλημάτων, τα οξυμένα προβλήματα των εκπαιδευτικών φαίνεται να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Έτσι η κυβέρνηση και το Υπουργείο προχωράνε ανενόχλητοι την πολιτική τους και εμείς απλά «συζητάμε» πάνω σε σειρά αιτημάτων, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς σχέδιο.

Βασικός τομέας που προχωράνε ανενόχλητοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, είναι στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι γνωστό το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα ταμεία μας. Αδυναμία καταβολής εφάπαξ, μη καταβολή οφειλών για γιατρούς και φάρμακα. Και μέσα σ’ όλα αυτά, στα «ψιλά» πέρασε τον προηγούμενο μήνα η παραπομπή στις Βρυξέλλες, στο ΔΕΚ της υπόθεσης των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο που ανατρέπει το χαρακτήρα της από κοινωνική σε επαγγελματική.

Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στις 25 Φλεβάρη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν «άλλη μια απεργία». Χρειάζεται προετοιμασία για την επιτυχία της και σχέδιο για μετά τις 25/02. Ο αγώνας για να μην πληρώσουμε εμείς την οικονομική κρίση απαιτεί επιμονή, σχέδιο, οργάνωση και τη μέγιστη ενότητα όλων των εργαζομένων. Συνεπώς μας προβληματίζει πολύ έντονα η στάση των ομοσπονδιών, που αντί να πάρουν πρωτοβουλίες για συντονισμό και κλιμάκωση, φαίνεται να επαναπαύονται πίσω από ένα «σεντόνι» αιτημάτων για πάσης φύσεως θέμα, χωρίς να ιεραρχούν τα επείγοντα ζητήματα που θίγουν τους εργαζόμενους και να οργανώνουν αντίστοιχους αγώνες.

Οι εκπαιδευτικοί, δε μπορούμε άλλο να βρισκόμαστε σε απραξία.

Συνάδελφοι: Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας τα βιβλιάρια μας είναι ήδη «ανενεργά»! Δεν έχουμε ασφάλιση! Τι περιμένουμε;

  • Άμεσα Γενικές Συνελεύσεις (η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου έχει ορίσει για τις 18/02). Να κινηθούμε συντεταγμένα.
  • Κοινές συσκέψεις, περιοδείες με άλλους δημόσιους υπαλλήλους για την επιτυχία της απεργίας στις 25 Φλεβάρη.
  • Συντονισμός των ΕΛΜΕ, των Διδασκαλικών Συλλόγων. Ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων. Να δουλέψουμε για την επιτυχία στις 25/02, να σχεδιάσουμε την παραπέρα κλιμάκωση. Συγκρότηση απεργιακών επιτροπών για την επιτυχία της απεργίας!
Να απαιτήσουμε τα αυτονόητα:

  • Μόνη λύση η κρατική επιχορήγηση των ταμείων μας. Αυτοί που τα έκλεψαν, είναι οι ίδιοι που βρίσκουν 28 δις για τις τράπεζες.
  • Όχι στην επαγγελματική ασφάλιση. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: