20 Οκτωβρίου 2009

Υπόμνημα προς τον βουλευτή Μ. Κριτσωτάκη

Το παρακάτω υπόμνημα υποβλήθηκε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη στις 20/10/09, κατά την επίσκεψή του στο 1ο ΕΛΑΛ Ρεθύμνου:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Α. Σχολική Στέγη

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ρέθυμνο είναι εκρηκτικό. Μέσα στην πόλη και στα προάστια του Ρεθύμνου, δεν έχει χτιστεί σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, ενώ ο μαθητικός πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται.
Εδώ και μερικά χρόνια, το πισωγύρισμα στη δεύτερη βάρδια αποφεύγεται την τελευταία στιγμή με «προσωρινά» ημίμετρα που εντέλει λειτουργούν και αυτά εις βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως ενοικιάσεις κτιρίων / αιθουσών, χρήση εργαστηρίων και αιθουσών πολλαπλών χρήσεων ως τυπικές αίθουσες τάξεων, σύμπτυξη τμημάτων.
Στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια με την πάροδο του χρόνου έχουν προστεθεί επιπλέον αίθουσες και γενικά έχουν γίνει παρεμβάσεις που δεν προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα είναι, τα σχολεία μας να μοιάζουν περισσότερο με φυλακές.
Από θέση αρχής, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου είναι αντίθετη τόσο στην επιστροφή στη λειτουργία δεύτερης βάρδιας, όσο και σε «λύσεις» όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω. Η μόνη λύση είναι να χτιστούν άμεσα, δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, και συγκεκριμένα:
  • Το Γυμνάσιο και Λύκειο Ατσιποπούλου στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί γι’ αυτό τον σκοπό,
  • Το Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο χώρο του Πανεπιστημίου,
  • Το 4ο Λύκειο Ρεθύμνου (έχει ιδρυθεί αλλά υπάρχει μόνο στα χαρτιά) και
  • Τουλάχιστον ένα ακόμα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Για τα δύο τελευταία, απαιτείται να εξασφαλιστούν τα αντίστοιχα οικόπεδα από τον δήμο Ρεθύμνου.

Σημειώνουμε ότι η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου είναι αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την περεταίρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ.

Β. Λειτουργικά προβλήματα

Κάθε χρόνο παρατηρούμε μια πλήρως ανορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού σε όλη τη χώρα. Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών ανά περιοχή και ειδικότητα δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Συγκεκριμένα στο νομό μας, τοποθετήθηκαν για τη σχολική χρονιά 2009-2010 περίπου 20 καθηγητές Φυσικής Αγωγής τη στιγμή που δεν υπήρχε κανένα κενό, ενώ αντίθετα τα κενά σε άλλες ειδικότητες έμειναν ακάλυπτα και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ακόμα και σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων.
Πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ειδικοτήτων ΠΕ04 (φυσικών, χημικών, βιολόγων…). Υπάρχουν σχολεία στο νομό μας που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου λόγω έλλειψης καθηγητών των παραπάνω ειδικοτήτων. Τα περί «ισότητας των ευκαιριών» αναιρούνται και τυπικά…
Σε ότι αφορά τα ΕΠΑΛ, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς λείπουν πάρα πολλοί καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων. Ορισμένα τμήματα ειδικότητας υπολειτουργούν και ουσιαστικά διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας. Το δε Εσπερινό ΕΠΑΛ που ιδρύθηκε την περασμένη χρονιά, «λειτουργεί» με 3-4 καθηγητές!
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη καθηγητών (μόνιμων ή αναπληρωτών – όχι ωρομισθίων) για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά των σχολείων μας. Σημειώνουμε ότι η ευθύνη για την -πιθανή- μη κάλυψη της διδακτέας ύλης βαραίνει αποκλειστικά το υπουργείο Παιδείας.

Γ. Φαινόμενα Βίας

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παιδείας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε συνδυασμό με την προκλητική ανοχή μηχανισμών του κράτους σε ακροδεξιές ομάδες, έχουν οδηγήσει στην έξαρση φαινομένων βίας με φασιστικό / ρατσιστικό υπόβαθρο και μέσα στα σχολεία. Στο Ρέθυμνο δυστυχώς έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές τέτοιες καταστάσεις, με πιο ακραία τη δολοφονία του 18χρονου Έντισον Γιαχάι.
Ζητάμε να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην πρωταγωνιστήσει ξανά ο τόπος μας σε μία τραγωδία.

19/10/2009
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: