15 Νοεμβρίου 2009

Ενημέρωση από τη συνάντηση της ΕΛΜΕΡ με το Δήμαρχο Ρεθύμνου

Την Πέμπτη 12/11 πραγματοποιήθηκε στο Στέκι των Καθηγητών, συζήτηση μεταξύ του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ, του Δημάρχου Ρεθύμνου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Μανώλη Αναγνωστάκι, με την παρουσία και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης.

Ζητούμενο για εμάς, σε ότι αφορά το Δήμο, είναι:

α) η εξασφάλιση οικοπέδων για την ανέγερση σχολικών μονάδων,

β) η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, και συγκεκριμένα:
  1. η μετατροπή του χώρου που ενοικιάστηκε (πρώην σούπερ μάρκετ) σε αίθουσες κατάλληλες για διδασκαλία για τις ανάγκες του 3ου Λυκείου.
  2. τα έργα συντήρησης των σχολικών κτιρίων και ειδικότερα του ΕΠΑΛ.
Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε για τα εξής:
  1. Οικόπεδα για την ανέγερση σχολείων:
    Υπήρξε δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το οικόπεδο της ΧΕΝ και για το οικόπεδο ιδιοκτησίας Φραγάκη στην περιοχή του Κουμπέ, οπότε και τα δύο οικόπεδα θα αποτελούν δημοτική περιουσία.
    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η διαφωνία μας για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου Τσουρλάκη. Η δημοτική αρχή απάντησε ότι θα εξασφαλίσει άλλο οικόπεδο στην περιοχή της Καλλιθέας μέσα από το νέο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Αυτό όμως θα φανεί σε ορίζοντα πενταετίας το νωρίτερο…
    Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το άμεσο μέλλον σε ότι αφορά το κληροδότημα Αναστασάκη.

  2. Για το άμεσο πρόβλημα του 3ου Λυκείου, υπήρξε δέσμευση από την πλευρά του δήμου ότι θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για τη μετατροπή του σούπερ μάρκετ σε αίθουσες διδασκαλίας μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου του χώρου από τον ΟΣΚ.

  3. Σχετικά με τα προβλήματα στατικότητας, θεωρούμε προβληματικό το γεγονός ότι ενημερωθήκαμε για τα αποτελέσματα της έρευνας του Τεχνικού Επιμελητηρίου με μη επίσημους τρόπους. Αν και η έρευνα έγινε με οπτικό τρόπο και όχι με πιο εξειδικευμένες μεθόδους, αναδείχτηκαν αρκετά προβλήματα.
    Το παράδοξο που αναδείχτηκε στη συζήτηση είναι, ότι ενώ ο δήμος έχει πάρει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, τα έχει στείλει στον ΟΣΚ και έχει πάρει ένα κονδύλι γύρω στο 1 εκατομμύριο και 700 χιλιάδες ευρώ για τη συντήρηση αυτών των κτιρίων, το ΕΠΑΛ που έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα με βάση την έρευνα, δεν έχει μπει στην χρηματοδότηση.
    Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Αναγνωστάκις δεσμεύτηκε πως θα γίνει και δεύτερος έλεγχος στο ΕΠΑΛ από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, οπότε και το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.
Από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε το θέμα ενεργητικά, ώστε οι δεσμεύσεις αυτές, για τα άμεσα τουλάχιστον ζητήματα, να γίνουν πράξη στο χρονικό ορίζοντα που τέθηκε. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να γίνουν σύντομα αντίστοιχες συναντήσεις, πάντα με δημόσιο χαρακτήρα, και με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: