04 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εξέγερση της νεολαίας που ξέσπασε με αφορμή τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε ανέδειξαν τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και τη συσσωρευμένη οργή των ανθρώπων -κυρίως των νέων- απέναντι σε ένα σύστημα που ο μόνος τρόπος για να επιβιώνει είναι να καταστρέφει.
  • Ανέδειξε την ασφυξία που προκαλεί το σχολείο της αμάθειας. Η εκπαίδευση εδώ και χρόνια όλο και περισσότερο αποσυνδέεται από τη γνώση και τη μόρφωση και στοχεύει στην παροχή «δεξιοτήτων» κατάλληλων για τον ευέλικτο και δια βίου καταρτιζόμενο εργαζόμενο του αύριο. Το πανεπιστήμιο της αγοράς υποδέχεται όσους μπορούν να πληρώσουν τα βάρη της δημόσιας εκπαίδευσης και να αντέξουν το εξεταστικό κάτεργο…
  • Ανέδειξε την απουσία ελεύθερου χρόνου. Τα απάνθρωπα μαθητικά ωράρια εκπαιδεύουν τους νέους για μια ενήλικη ζωή στην οποία ο προσωπικός και οικογενειακός χρόνος συμπιέζεται και καθορίζεται αποκλειστικά από την εργασία. Το σταθερό πενθήμερο - οκτάωρο θεωρείται παρωχημένη ανελαστικότητα που δεν ταιριάζει στη σύγχρονη υπέρτατη «αξία», την ανταγωνιστικότητα. Κάποιοι μιλούν για «επιμήκυνση των κοινωνικών ωραρίων» σαν να πρόκειται για φυσικό φαινόμενο…
  • Ανέδειξε την απουσία ελεύθερων χώρων για ψυχαγωγία, άθληση, κοινωνικότητα. Δεν είναι τυχαίο που μετά το Δεκέμβρη, στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων άνθισαν κινήσεις πολιτών για την προστασία και τη διεκδίκηση ελεύθερου δημόσιου χώρου. Στην πόλη μας, η λογική της «ανταποδοτικής χρήσης» και εμπορευματοποίησης κάθε σπιθαμής γης έχει οδηγήσει στο τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων μας.
  • Πάνω από όλα, ανέδειξε την απουσία της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή η γενιά είναι -και το γνωρίζει- η πρώτη μεταπολεμική γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της. Συνεχώς υπό την απειλή της ανεργίας, με ξηλωμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να τρέχουν ανά την επικράτεια για 700 ή και 400 ευρώ - αν είναι τυχεροί…
  • Η νέα γενιά εργαζομένων είναι στο στόχαστρο και στον κλάδο μας. Οι προαναγγελλόμενες αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης δεν είναι τίποτα άλλο παρά ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος στην εργασία. Θέλουν να εμπεδώσουμε ότι το πτυχίο δεν θεμελιώνει εργασιακό δικαίωμα. Ότι η προϋπηρεσία στην κάλυψη μόνιμων και πάγιων αναγκών δεν εξασφαλίζει εργασιακή σταθερότητα. Ότι «οι ανάγκες της υπηρεσίας» - βλέπε του κεφαλαίου - προηγούνται κάθε προσωπικής, κοινωνικής, ανθρώπινης ανάγκης.
Τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν είναι «αντικειμενική ανάγκη», ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπου το κύριο επίδικο είναι το ποιος θα την πληρώσει. Από την πλευρά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής η απάντηση έχει δοθεί. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ζωή που μας ετοιμάζουν αναπόφευκτα θα προκαλέσει αντιδράσεις. Η ένταση της καταστολής είναι η επιλογή τους. Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όπως και η δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι η κορύφωση μιας σειράς γεγονότων μέσα σε αυτό το πλαίσιο…

Τα ζητήματα που έθεσε ο Δεκέμβρης είναι ανοιχτά και όσο παραμένουν αναπάντητα, αυτά που ζήσαμε πέρυσι θα αποτελούν εικόνες από το μέλλον.

Τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη συμμετέχουμε στη στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τις 2μμ και καλούμε σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο, ώρα 12.

Αγωνιζόμαστε για
  • Δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Δημόσιο, ισχυρό, φραγμός στην παραπαιδεία. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Όχι στον εμπαιγμό των αναπληρωτών και ωρομισθίων συναδέλφων μας. Κατάργηση ΑΜΕΣΑ του θεσμού του ωρομισθίου.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Δημόσια και κοινωνική ασφάλιση για όλους. Κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΩΡΑ.
  • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Να μην πληρώσουν την κρίση τους οι εργαζόμενοι και η νεολαία!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, 3/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: