05 Μαΐου 2010

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

ΑΠΟΦΑΣΗ
της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Εκτιμάμε ότι μπροστά στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για συμβολικού τύπου απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς μαζικότητα και ενεργό συμμετοχή. Έχουμε ανάγκη από αγώνες με στόχο και αποτέλεσμα που να ασκούν ουσιαστική πίεση και να μπλοκάρουν πραγματικά την ψήφιση και εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου και γενικότερα των μέτρων.

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ δεν είναι σε θετική κατεύθυνση και πρέπει να το υπερβούμε. Δεν συμβάλλει στην ουσιαστική απόκρουση των μέτρων, στην προετοιμασία του κλάδου για τους αγώνες που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να κάνουμε στην επόμενη περίοδο, ούτε στο μπλοκάρισμα του νομοσχεδίου στην πράξη. Αυτό το πρόγραμμα δράσης δείχνει ότι η ηγεσία της ΟΛΜΕ δεν έχει αντιληφθεί ότι η σημερινή πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα και ότι συνεχίζει να πορεύεται όπως πριν.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις διαδικασίες συζήτησης και ψηφοφορίας στους συλλόγους μας, συμπεραίνουμε ότι για πολλούς λόγους (οικονομικούς, οργανωτικούς, κοινωνικούς) δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στη μορφή αγώνα που έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα η πιο αποτελεσματική, δηλαδή σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Προσπαθώντας να διερευνήσουμε δυνατότητες για εναλλακτικούς τρόπους κινητοποίησης που να έχουν το στοιχείο της αποτελεσματικότητας, προτείνουμε τα παρακάτω:
  1. Καταλήψεις στις συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ/ΑΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΔΕ που θα καθορίσουν τα κενά στα σχολεία, μέχρι να πάρουν αποφάσεις σύμφωνες με τις θέσεις του κλάδου (δημιουργία τμημάτων με ανώτερο αριθμό τους 25 μαθητές, τους 20 στις κατευθύνσεις και στην Τεχνική Εκπαίδευση και τους 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια κλπ) και χωρίς να συνυπολογίσουν υποχρεωτικές υπερωρίες.
  2. Άρνηση παράδοσης βαθμολογίας (στο βαθμό που μπορεί να γίνει χωρίς να αφεθεί ο κάθε συνάδελφος εκτεθειμένος στις πιέσεις της διοίκησης).
  3. Άρνηση διόρθωσης των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπερασπιζόμαστε και πρακτικά αυτή την απόφαση με περιφρούρηση – αποκλεισμό εισόδου των βαθμολογικών κέντρων.
  4. Νέες Γ.Σ. και συνέλευση προέδρων μέσα στον Ιούνιο πριν ανακοινωθούν τα κενά, δεν περιμένουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων.
  5. Διερευνούμε τη δυνατότητα να μην ανοίξουμε τα σχολεία το Σεπτέμβριο. Τέλη Αυγούστου γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, συνέλευση προέδρων 31/8.
Παράλληλα:
  1. Συσκέψεις με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για κοινή δράση.
  2. «Ξεναγήσεις» γονέων και ΜΜΕ στα σχολεία για να δουν τις υπάρχουσες «υποδομές».
  3. Με δική μας ευθύνη, στα πλαίσια της αλληλεγγύης των εργαζομένων και χωρίς καμία συνεργασία με το υπουργείο και τις διευθύνσεις, οργανώνουμε σε εθελοντική βάση την ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια (η οποία έχει καταργηθεί – αντίθετα, στην ΠΔΣ που τυπικά γίνεται ακόμα, απαιτούμε να γίνουν έγκαιρα προσλήψεις).

Ρέθυμνο, 4/5/2010
Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: