13 Μαΐου 2012

Για το πρόγραμμα επιμόρφωσης «Υποστηρίζοντας το Έργο των Εκπαιδευτικών στο Σύγχρονο Σχολείο»

Όταν η επιμόρφωση γίνεται business

Πρόσφατα έφτασε στα σχολεία έγγραφο πρόσκλησης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Υποστηρίζοντας το Έργο των Εκπαιδευτικών στο Σύγχρονο Σχολείο» με την επιστημονική συνεργασία και επίβλεψη του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όπως ενημερωνόμαστε από το έγγραφο, το πρόγραμμα αυτό μοριοδοτείται κατά την κρίση των εκπαιδευτικών για κατάληψη θέσεων στελεχών της εκπαίδευσης και η συμμετοχή κοστίζει 800€.
Η περίπτωση αυτή αποτελεί τυπικό παράδειγμα της επιχείρησης που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια στο όνομα της περίφημης «δια βίου μάθησης».

Επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια, μεταπτυχιακά, συμπληρώματα τίτλων σπουδών και κάθε είδους «χαρτιά» - τυπικά προσόντα προσφέρονται από διάφορους -δημόσιους ή μη- φορείς με κοινό χαρακτηριστικό ότι το κόστος επιβαρύνει (εννοείται!) τους επιμορφούμενους.

Επιπλέον, η εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο και η εφαρμογή της «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερο «πελατολόγιο» για τις επιχειρήσεις αυτές καθώς οδηγούνται σε τέτοιες επιλογές όχι μόνο όσοι προτίθενται να στελεχώσουν τις λεγόμενες θέσεις ευθύνης αλλά και εκπαιδευτικοί που απλά θέλουν να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να περάσουν στον επόμενο βαθμό.

Είναι έτσι κι αλλιώς προκλητικό το γεγονός ότι το κόστος συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο από τον μισθό.

Θεωρούμε απαράδεκτο να μοριοδοτούνται επιμορφωτικά προγράμματα στα οποία δεν μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συμμετοχή των δημοσίων πανεπιστημίων σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα εκπαιδευτικές δραστηριότητες δυστυχώς δεν μας προκαλεί πια έκπληξη. Όλα τα τελευταία εκπαιδευτικά νομοσχέδια στην ουσία τους ακυρώνουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης που επιβάλλεται από το Σύνταγμα και αυτό αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με τα σημερινά δεδομένα δεν μοριοδοτείται.Το χρησιμοποιούν καθαρά για διαφημιστικούς λόγους όλοι όσοι διοργανώνουν τέτοια προγράμματα! Λαμανβάνεται υπόψη στα συνεκτιμώμενα μη μοριοδοτούμενα κριτήρια(!!!!).