09 Δεκεμβρίου 2013

Κενά στα σχολεία και παρατυπίες

Βρισκόμαστε λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα περισσότερα σχολεία ακόμα υπολειτουργούν κυρίως λόγο των κενών σε εκπαιδευτικούς. Αμέτρητες ώρες χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται με ευθύνη του Υπουργείου ενώ ήταν γνωστές οι ανάγκες από την αρχή της χρονιάς.

Το Υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια να μπαλώσει την κατάσταση, έδινε εντολές προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και αυτοί με τη σειρά τους προφορικές προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους να καλυφθούν τα κενά είτε με ημίμετρα είτε με ρυθμίσεις στα όρια ή εκτός των ορίων της νομιμότητας σε βάρος καταρχάς των μαθητών αλλά και των συναδέλφων:
  1. Στα σχολεία που υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού πρότειναν, και πολλές φορές πίεζαν, ώστε να διδάσκονται μαθήματα λιγότερες ώρες από αυτές που προβλέπονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Έτσι για παράδειγμα μαθήματα που στο κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα διδάσκονται 4 ώρες εβδομαδιαίως «καταντούσαν» εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών και της πολιτικής του Υπουργείου και της Διεύθυνσης, να διδάσκονται τρεις ή ακόμα και 2 ώρες τη βδομάδα.
  2. Τις ελλείψεις καθηγητών σε Λύκεια και μάλιστα σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, εκεί δηλαδή που οι ανάγκες είναι πιο ηχηρές και επιτακτικές, προσπάθησαν να τις καλύψουν μετακινώντας καθηγητές από Γυμνάσια ή «εσωτερικές» μετακινήσεις από τις Α’ και Β’ Λυκείου, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους μαθητές.
  3. Επίσης στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο των Φυσικών εκτός από τις πολλαπλές αναθέσεις, προσπάθησαν επί της ουσίας να καταργήσουν την ανάθεση του υπεύθυνου εργαστηρίου (ΥΣΕΦΕ), σε πλήρη παραβίαση του νόμου, που θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να διδαχτούν οι υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις των αντίστοιχων μαθημάτων.
  4. Σε σχολεία με κενές ώρες στο μάθημα των Θρησκευτικών δόθηκε η δυνατότητα σε εθελοντές ιερείς να διδάσκουν το μάθημα, εντός του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος. Κάτι το οποίο πέρα από προφανής παραβίαση του Νόμου πρόκειται και για Κερκόπορτα που καταπατά τα δικαιώματα των συναδέλφων Θεολόγων.
  5. Οι προσλήψεις αναπληρωτών της προηγούμενης βδομάδας συνεχίζουν να αφήνουν σοβαρά κενά ειδικά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, στα Μουσικά Σχολεία και στην Ειδική Αγωγή. Υπάρχει όμως και το ζήτημα των χιλιάδων ωρών που χάθηκαν από την αρχή της χρονιάς με ευθύνη του Υπουργείου και οι οποίες δεν προβλέπεται να αναπληρωθούν.
  6. Ο Προϋπολογισμός που ψήφισε η Κυβέρνηση, που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές για την Παιδεία αλλά και η μέχρι τώρα πολιτική του Υπουργείου που οδηγεί τα σχολεία στην διάλυση, μας καθιστούν βέβαιο ότι αν δεν αντιδράσουμε συλλογικά, όλα τα παραπάνω θα αποτελούν τα επόμενα χρόνια παγιωμένη πραγματικότητα.

Από το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: